Glaucoom

Wat is glaucoom?

Glaucoom (verhoogde oogdruk) is een ziekte van de oogzenuw. Bij glaucoom wordt de zenuwvezellaag, die informatie doorgeeft naar de hersenen, langzamerhand dunner. Als gevolg hiervan ontstaat gezichtsvelduitval.

Loopt u risico op een verhoogde oogdruk?

Iedereen kan glaucoom krijgen. Het risico op het ontwikkelen van glaucoom is verhoogd bij een hoge oogdruk en/of glaucoom binnen de familie. Omdat de kans op glaucoom toeneemt naarmate u ouder wordt, is het raadzaam om vanaf uw 40e levensjaar uw oogdruk en oogzenuw te laten controleren.

Klachten bij een hoge oogdruk:

In het beginstadium van glaucoom heeft u geen klachten. Wanneer deze wel voorkomen (in de vorm van gezichtsvelduitval) heeft u vaak al glaucoom in een vergevorderd stadium. Juist daarom is het belangrijk een preventief onderzoek te laten uitvoeren.

Onderzoek naar glaucoom:

Het onderzoek bestaat onder andere uit:
  • Meting van de dikte van uw hoornvlies
  • Oogdrukmeting
  • Fundusscopie (beoordeling van de oogzenuw)
  • OCT van de oogzenuw (netvliesscan van de oogzenuw)
De controle van de oogzenuw is belangrijk, want ook bij een normale oogdruk kan de oogzenuw beschadigd zijn, net als dat bij een verhoogde oogdruk een normale oogzenuw kan passen.
Maak een afspraak voor een optometrische screening om uw ooggezondheid preventief na te laten kijken.

Een afspraak maken:

Optometrisch onderzoek: +/- 30 minuten à € 65,-.  Deze screening omvat een gezondheidsonderzoek met een oogdrukmeting, OCT-scan, voor-/binnenzijde van de ogen, fundusscopie.
De kans op glaucoom neem toe met de leeftijd.