Droge ogen

Droge ogen?

Je hebt last van een zandkorrelig of branderig gevoel in je ogen. Je wrijft in je ogen maar dat maakt het niet beter. Je denkt aan hooikoorts omdat je ogen zo jeuken. Je hoopt dat het vanzelf over gaat, je loopt er jarenlang mee door. Het druppeltje van de drogist helpt maar even. Je hebt van alles geprobeerd maar niets helpt. ‘Hoe kom ik van mijn droge ogen af?’ Die vraag wordt ons vaak gesteld.
Twee op de tien mensen heeft last van droge ogen.
Het komt voor bij alle leeftijden. Je bent lensdrager en je lenzen gaan irriteren. Je studeert en tuurt urenlang in de boeken. Je wordt ouder en de kans op problemen met je oogleden neemt toe. Of je kwetsbare gezondheid, bijvoorbeeld als gevolg van diabetes, heeft invloed op je ogen. Wellicht behoor je tot de groep van computerwerkers, die dagelijks geconcentreerd naar het beeldscherm kijken en daarbij  minder met de ogen knipperen. Dit in combinatie met droge lucht door airconditioning en geforceerde ventilatie. Of misschien ben je een van de 50+ vrouwen, waarbij hormonale veranderingen de aanmaak van traanvocht beïnvloeden.

Onderzoek:

Bij Oogzorgcentrum de Liemers beoordelen we je klachten met een speciaal droge ogen onderzoek uitgevoerd door de optometrist. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak en van daaruit naar een gerichte aanpak om de klachten op te lossen of te verminderen. Maatwerk en betrokkenheid van onze professionals kan je echt helpen.
Wimpers, talgklieren en ooglidranden spelen een belangrijke rol in de huishouding van de ogen en dragen bij aan een goede traanlaag. Wanneer ooglidranden geïrriteerd zijn, of zelfs ontstoken, ontstaat vaak talgafscheiding wat blijft plakken in de wimperharen. Deze plak wordt zuur en zorgt voor meer irritatie. Je kunt de irritatie verhelpen, of beter nog voorkomen, door aandacht te besteden aan de hygiëne van het ooglid. Spoel je oogleden dagelijks onder de douche en poets en masseer regelmatig je oogleden.